Van oudsher wordt er gesproken over de “wedstrijdgroep” als het over de dinsdag- en donderdagavond trainingen gaat. De trainers Herman Akkerman (bijgestaan door Kris Oedit Doebé, dinsdagavond) en Karin Voogt (donderdagavond) spreken liever over de “prestatiegerichte groep”. Doel is het verbeteren van de (hard-)loopprestaties waarbij iedereen welkom is.
De trainingen richten zich vooral op het verbeteren van de prestatie op 10 kilometer, 10 Engelse mijl en de halve marathon. Tijdens het baanseizoen worden de baanwedstrijden benut om sneller te worden op de langere afstanden. In het najaar is het programma gericht op het crosscircuit. Een uitdagend en motiverend circuit waar je ook nog eens sterker van wordt.
Marathonlopers die onder deskundige leiding hun prestatie op de marathon willen verbeteren zullen zich binnen deze groep thuis voelen. Maar ook de beginnende lopers die aan het verbeteren van hun prestaties willen werken zullen zich snel in de groep opgenomen voelen.
De middellange afstand atleten (beginnend én gevorderd) worden niet vergeten. De donderdagavond staat specifiek in het teken van de middellange afstand (MiLa) met Pieter van de Wiel als trainer. Herman begeleidt op de dinsdagavond, naast de lange-afstandsgroep, ook de MiLa-atleten. Voor de middellange afstand is een folder gemaakt. De webversie kan je hier openen.
Hardlopen is een ervaringssport. Om sneller te gaan lopen moet je veel investeren en niet verwachten dat je binnen enkele weken persoonlijke records gaat lopen. Het gaat om geleidelijke verbetering waarbij heel blijven het belangrijkste is. De trainingen richten zich daarom ook op het zoveel mogelijk voorkomen van blessureleed (iets dat helaas altijd op de loer ligt bij deze sport). De trainers worden ondersteund door ervaren atleten die, als vanzelf, hun kennis delen met de minder ervaren atleten. De atleten stimuleren elkaar onderling bij het verbeteren van de prestaties.
De trainingen op de atletiekbaan bestaan uit:
- Warming Up: inlopen gevolgd door losmakende en spierversterkende oefeningen;
- Kern 1: Middels loopscholingsoefeningen wordt aan het verbeteren van de looptechniek gewerkt;
- Kern 2: De intervaltraining waarin we met de juiste intensiteit werken aan het verbeteren van het uithoudingsvermogen. De schema’s voor D, E en F worden hierbij gehanteerd. Voor beginners en minder snelle atleten wordt het programma, indien de trainer dat nodig acht, iets aangepast;
- Cooling Down: Goed uitlopen in een zeer rustig tempo, daarna wat rekken, napraten, douchen en een kopje thee (thee is onder voorbehoud).
Vrijwel elk jaar wordt een wedstrijd in het buitenland uitgekozen. Rond die wedstrijd wordt meestal een vierdaagse reis georganiseerd waarbij de kosten voor de deelnemers zo laag mogelijk worden gehouden.
Voor de MiLa-atleten organiseert Pieter, bij voldoende animo, een stageweek. Dit zal over het algemeen in april plaatsvinden.
Op de foto (van links naar rechts) Gerbrand, Jan, Hans, Pieter (trainer donderdagavond), Gerard, Ruud en Herman (trainer dinsdagavond) in Tallinn, Estland (10K, halve en hele marathon, 2012).