Welkom bij de jeugdafdeling van atletiekvereniging Hollandia. Vanaf een jaar of 6 kun je lid worden van A.V. Hollandia, je begint dan als pupil. De atletieksport kent de volgende indeling waarbij je geboortejaar bepaalt in welke categorie je zit.

screen-shot-2016-09-24-at-14-27-36

Seizoen 2023-2024
"oude" categorie-indelingnieuwe categorie-indelingt/m 31-10-2024
D Pupillen (mini)U82017
C PupillenU92016
B PupillenU102015
A1 PupillenU112014
A2 PupillenU122013
D1 JuniorenU132012
D2 JuniorenU142011
C1 JuniorenU152010
C2 JuniorenU162009

Proefles

Wil je weten of atletiek een sport voor jou is? Je kunt vrijblijvend 4 weken meetrainen. Stuur een e-mail naar jeugdhollandia@hotmail.nl en vermeld het geboortejaar van je zoon/ dochter. Je kan ook direct naar de baan komen en je melden bij één van de aanwezige trainers (zie trainingstijden). Zij zullen je verder introduceren.

Lid worden

Wil je lid worden van AV Hollandia? Leuk! Ga naar de pagina lid worden voor uitleg over de inschrijfprocedure.

Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar. Als er sprake is van meerdere leden per gezin wordt gezinskorting aangeboden. Eventueel opzeggen van het lidmaatschap moet voor 30 november via ledenadministratie@avhollandia.nl.

  • Meewerkrooster: een club kent rechten en plichten, er wordt van ouders verwacht dat zij 2x per jaar meehelpen bij een activiteit/wedstrijd. Daarvan krijgt men een schrijven. Je kunt zelf een datum uitkiezen.
  • Website / facebook / e-mail / clubblad: Via diverse media word je op de hoogte gehouden.
  • Fysiotherapie is mogelijk via de vereniging. Er is therapeut aanwezig op vaste tijden, waarbij het 1e consult gratis is, daarna zijn er reguliere prijzen voor een behandeling. (meer informatie indien nodig bij de trainers)

Sociale activiteiten

Behalve veel sporten biedt de atletiekvereniging het één en ander aan sociale activiteiten aan. Zo wordt er al jaren voor de pupillen en D1 junioren het kampeerweekend georganiseerd, met spelletjes op zaterdagavond en na afloop slapen in tenten op het middenterrein van de club. In de winter is er het midwinterfeestje voor de pupillen en gezellige feestjes (bowlen/lasergamen/karten) voor de junioren.

screen-shot-2016-09-24-at-14-28-13


Trainingen

In de jeugdatletiek gaat het om een speels/prestatiegerichte benadering van de sport. We willen ervoor zorgdragen dat kinderen zoveel en veelzijdig mogelijk bewegingservaring opdoen. Sport moet voor de jeugd een spel zijn, waaraan ze plezier beleven. Daarbij dienen ze ook op een sociale manier met hun groepsgenoten om te leren gaan. Kinderen groeien, worden groter, sterker en bewegingsvaardiger. Ze verbeteren tijdens wedstrijden hun eigen prestaties of zoals dat in de sport genoemd wordt, hun p.r. (=persoonlijk record).

In de atletieksport zit een bepaalde opbouw voor wat betreft de te beoefenen onderdelen. Dit heeft alles te maken met de leeftijdsspecifieke (lichamelijke) kenmerken van de jeugd. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een opbouw in de sprintloopafstand en het werpmateriaal en het werpgewicht. Globaal ziet het aanbod er als volgt uit:

CategorieOnderdelen zijn o.a.
D+C pupillenbal, kogel, ver, hoog, 40m, 600m
B+A pupillenbal, kogel, ver, hoog, 40/60m, 1000m
D juniorenkogel, speer, discus, ver, hoog, 60/80m, 1000m, 60/80mhorden
C juniorenkogel, speer, discus, 80/100m, 800/1000m, ver, hoog, 80/100mhorden

Pupillen en junioren hebben de mogelijkheid om tweemaal per week te trainen. In het zomerseizoen worden ze voorbereid op eventuele wedstrijden. Bij de pupillen is er sprake van een opbouw in de onderdelen, vanaf de junioren krijgen de trainingen een meer technisch karakter en worden ze minder speels van opzet. Tevens worden er op vrijwillige basis (extra) specialisatietraingen aangeboden, zoals hordenlopen en het (midden) lange afstand lopen. Voor diegenen die heel gemotiveerd zijn bestaat er zelfs een meerkampploeg, waarbij middels trainingsschema’s en wedstrijdopbouw het maximale uit de atleet wordt gehaald.

De atletieksport werkt met een binnen- en een buitenseizoen. Het buitenseizoen loopt van april tot november. Het binnenseizoen loopt van november tot april. Wel zijn de trainingen buiten op de atletiekbaan. De nadruk zal dan meer komen te liggen op het conditionele aspect. Bij regenachtig weer wordt er in principe wél getraind, bij onweer en veel sneeuw op de baan niet. Rij-ouders raden we aan om bij slecht weer even te vragen op de baan of de training wel doorgaat. Het komt namelijk wel eens voor dat de omstandigheden toch te slecht zijn om de training doorgang te laten vinden. Uiteraard proberen we je via de mail tijdig op de hoogte te stellen als een training wordt afgelast.


Indeling groepen en trainingstijden

De trainingstijden zijn te vinden op de pagina Trainingstijden


Wedstrijden en wedstrijdregels

Over het gehele jaar wordt de jeugd in de gelegenheid gesteld deel te nemen aan een aantal wedstrijden. Zowel in het buitenseizoen als in het binnen seizoen worden er een aantal wedstrijden aangeboden via de mail, jeugdhollandia@hotmail.nl en door middel van een wedstrijdkalender. Deelname aan deze wedstrijden is niet verplicht, maar begrijpelijkerwijs wordt iedereen wel verwacht deel te nemen aan de thuiswedstrijden. De pupillen verwerken tijdens een wedstrijddag altijd een meerkamp. Deze meerkamp bestaat uit een sprint-, en werp- en een springonderdeel. Voor het afsluitende lange loopnummer (600/1000m) kan apart worden ingeschreven. De junioren kunnen vaak kiezen voor specifieke onderdelen. De competitiewedstrijden en thuiswedstrijden worden betaald door de club. Overige wedstrijden dienen zelf betaald te worden.


Pupillen competitie

In het zomerseizoen worden gezamenlijk 3 competitie wedstrijden bezocht, met eventueel aansluitend een regiofinale in september. Deze wedstrijden zijn verplicht, alleen met een geldige reden kan worden afgezegd. A.V. Hollandia betaalt dan ook het inschrijfgeld voor deze wedstrijden.

Tijdens de competitiewedstrijden wordt er, naast de gebruikelijke meerkamp, ook een estafette gelopen waarbij de punten van de estafette worden opgeteld bij de punten van de meerkamp. Zie voor data, locaties en meer uitleg over o.a. het puntensysteem www.atletiekcompetities.nl of www.tigch.nl. Hierop kun je ook de uitslagen en standen bekijken. Iedere leeftijdscategorie vormt gezamenlijk een ploeg, bestaande uit minimaal 4 atleten. De punten die de pupil behaald met de driekamp tellen voor een individueel klassement en voor het ploegenklassement.

Tijdens de wedstrijden heeft iedere groep heeft een begeleidende ouder die tijdens de wedstrijd aanwezig is. Ook zal er een trainer aanwezig zijn die zijn aandacht zoveel mogelijk zal verdelen over de deelnemende teams.

Elke wedstrijd heeft een tijdschema /chronoloog die al enkele dagen voor de wedstrijd bekend wordt gemaakt op de site van de organiserende vereniging. Iedere deelnemer krijgt een bortnummer.
NB: De pupillen zijn verplicht clubkleding te dragen.

In het winterseizoen ligt de nadruk op de crosscompetitie (zie crosscompetitie hieronder) en op indoorwedstrijden. Ook deze worden via de mail aangeboden.


Juniorencompetitie

Ook deze leeftijdscategorie (A t/D junioren) kent een verplichte competitie maar dan alleen met een ploegenklassement. Iedere deelnemer krijgt dan één of meer onderdelen toegewezen. Deze competitie bestaat uit 3 wedstrijden en een landelijke finale. Ook hierbij is iedere deelnemer verplicht clubkleding te dragen, teneinde niet te worden gediskwalificeerd. De data van de CD- en AB-competitie staat op de website van de atletiekunie.


crosscompetitie voor junioren en pupillen

De cross-competitie voor pupillen en junioren bestaat uit 3 wedstrijden en een regio-finale van 3 regio’s. Hierbij lopen kinderen uit één leeftijdcategorie tegen elkaar. De wedstrijden vinden plaats van november t/m januari en een finalewedstrijd is maart. Ook hierbij is iedere deelnemer verplicht clubkleding te dragen. Informatie over de cross-competitie, zoals de data, staat op www.atletiekcompetities.nl of www.tigch.nl


Kleding en schoeisel

Voor atletiek heb je in ieder geval goede loopschoenen nodig en sportkleding. Als je aan wedstrijden mee wilt gaan doen, doe je dat in clubtenue. Zoals iedere sportclub heeft A.V. Hollandia speciale clubkleding die wordt gedragen tijdens wedstrijden.  Onze clubkleding bestaat uit een rode korte broek/tight en een rood T-shirt/hemdje/top met clubembleem. Informatie over de aanschaf van clubkleding is staat op de pagina clubkleding. Tijdens de (buiten)wedstrijden mogen door spikes gedragen worden op diverse onderdelen. Tijdens trainingen mogen pupillen geen spikes dragen. Bij twijfel over wel of een spikes kun je het beste vraag aan één van de jeugdtrainers.