Hoewel steeds meer mensen het belang van krachttraining begrijpen, zijn er nog altijd veel vragen over dit onderwerp. Krachttraining heeft voor iedereen gezondheidsvoordelen. Om hier meer duidelijkheid over te geven zetten we een aantal feitjes over krachttraining op een rijtje. Laten we beginnen met de vraag: Wat is krachttraining?

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een manier van sporten die gericht is op het trainen van je spieren. Voor verschillende doelen zijn er verschillende manieren van krachttraining. Je kunt trainen om je fysieke kracht te vergroten, je spiermassa te vergroten of om het uithoudingsvermogen van je spieren te verbeteren.

Krachttraining doe je altijd met weerstand. Dat kan in de vorm van je eigen lichaamsgewicht, losse gewichten, elastieken of machines. Tijdens een workout gaat het erom dat je lichaam trainingsprikkels krijgt die het lichaam stimuleren om zich aan te passen aan deze nieuwe uitdaging. Zo word je sterker en krijg je meer spiermassa en uithoudingsvermogen.

Meer vetverbranding in rusttoestand 

De verbranding na een krachttraining werkt nog zo’n 24 uur door, waardoor je ook in rust calorieën blijft verbruiken. Daarnaast ontwikkel je door krachttraining meer spiermassa. Spieren hebben meer energie nodig dan vet, waardoor je verbranding omhoog gaat als je meer spiermassa ontwikkelt. Wanneer je aan krachttraining doet zul je daarom op een effectievere manier afvallen dan wanneer je alleen aan cardio/hardlopen doet. Je verbrandt meer vet en je creëert meer spiermassa.

Kracht is je motor in het dagelijks leven

Door krachttraining te doen bouw je meer spiermassa op en word je dus sterker. Dit heeft voordelen in het dagelijks leven, want kracht is de motor van bijna iedere beweging die je maakt. Fietsen, lopen, stofzuigen, een potje openmaken, boodschappen tillen… Voor bijna alle ogenschijnlijk simpele handelingen in het dagelijks leven gebruik je kracht. Krachttraining is ook belangrijk om te voorkomen dat je op latere leeftijd sneller achteruit gaat. Als jij de motor van je lichaam goed onderhoudt, dan functioneer je langer goed in het dagelijks leven.

Je lichaam ziet er beter uit

Wanneer je alleen cardiotraining doet verbrand je calorieën en werk je hoofdzakelijk aan je conditie. Als je krachttraining doet verbrand je vet en bouw je tegelijkertijd spiermassa op. Hierdoor kom je strakker in je vel te zitten. Daarnaast verbetert je lichaamshouding, doordat je core bijvoorbeeld sterker wordt en je je rug rechter kunt houden. Wil je er wat beter uit komen te zien, dan is krachttraining de oplossing.

Je algemene gezondheid verbetert 

Krachttraining heeft bewezen positieve effecten op je gezondheid. Zo verbeter je hiermee je insuline gevoeligheid, waardoor de kans op diabetes type 2 afneemt. Daarnaast neemt je botdichtheid toe als je aan krachttraining doet. Door krachttraining te doen neemt de kans op botbreuken op latere leeftijd af. Tot slot helpt krachttraining ook om je cholesterolgehalte en je bloeddruk op peil te houden.

Krachttraining is goed voor je mentale gezondheid

Dat krachttraining veel fysieke voordelen heeft moge duidelijk zijn. Maar de effecten van deze manier van trainen gaan verder. Krachttraining heeft namelijk ook een groot effect op je mentale gezondheid. Zo helpt het je je hormoonhuishouding in balans te houden en tijdens het trainen komen er veel ‘geluksstofjes’ vrij zoals dopamine, serotonine en endorfine.

Krachttraining onder begeleiding

Een trainer weet niet alleen alles van krachttraining, hij of zij weet ook hoe ze dat perfect bij jouw doelen en niveau zou kunnen aansluiten. Zo kun je er zeker van zijn dat je de juiste oefeningen doet.

Interesse?

Iedereen die serieus is en dit wil gaan aanpakken, nodige wij uit eens contact met ons te leggen door tijdens de trainingen eens lang te komen. Of je een wedstrijd-atleet ben of een recreant, iedereen is van harte welkom. Wel eerst even met ons overleggen!

De trainingstijden zijn:

Maandag 19.00-21.00

Woensdag 19.00-21.00

Donderdag 19.00-21.00

Sportieve groet!

Iwan en Henk-Jan