Op initiatief van atletiekvereniging Hollandia, mede ondersteund door de Vereniging Oud Hoorn en het  Westfries Museum/De Have Maen, heeft burgemeester Jan Nieuwenburg laten weten dat het Zijne  Majesteit de Koning heeft behaagd Simon Laan te benoemen tot lid in de orde van Oranje-Nassau. 

Simon Laan is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdienste voor  atletiekvereniging Hollandia, Westfries Museum/De Halve Maen en Vereniging Oud Hoorn. 

Waarom verdient Simon Laan een Koninklijke onderscheiding?  

Simon is sinds 1994 een bevlogen en zeer toegewijde atletiektrainer bij Hollandia. Dit is uiteraard een  vrijwilligersfunctie. Hij heeft vele beginnende hardlopers bij Hollandia via de programma’s “start to run” en  “start to wijkenloop” de kneepjes van het hardlopen bijgebracht. Zijn motto is: Je ouders leren je lopen,  maar ik leer je hardlopen! 

Ook heeft Simon aan de wieg gestaan van de oprichting van de triatlon afdeling van Hollandia. In die  hoedanigheid heeft hij ervoor gezorgd dat de allereerste triatlon in Hoorn werd georganiseerd. Hoe doet  hij dat?  

Hij heeft het zeldzame vermogen om mensen aan zich te binden, en anderen te teenthousiasmeren om  ook actief te worden als vrijwilliger voor de vereniging. 

Simon is een aantal jaren terug gestopt als onderwijzer van OBS De Wissel, waar hij een lange carrière  heeft gehad. Sindsdien besteedt hij nog veel meer uren aan activiteiten binnen atletiekvereniging  Hollandia.  

Maar dat is niet het enige. Simon is ook actief betrokken bij de vereniging Oud Hoorn. Daar begeleidt hij  o.a. stadswandelingen. En last but not least, hij is een vrijwilliger van het eerste uur bij de Halve Maen,  varend boegbeeld voor onze mooie stad.  

Simon speelt ook een aanzienlijke rol in de wijze waarop Hoorn en Hollandia de jeugd meer tot bewegen  willen aanzetten. Een belangrijke factor voor een gezonder leven, zoals we allemaal weten. Vanuit zijn  didactische basis als onderwijzer, zijn oorspronkelijke vak, is hij een stimulerende factor om  basisschoolleerlingen in de groepen 6 en 7 kennis te laten maken met de atletieksport. Dit gebeurt middels  de organisatie van “Fun in Atletics”, waaraan praktisch alle basisscholen van Hoorn meedoen. Ook als  speaker bij de befaamde Rien Stout scholierenveldloop, is hij inmiddels een boegbeeld waar iedereen  graag naar luistert en tegen op kijkt.  

Kortom, Simon Laan is een zeer bevlogen vrijwilliger bij verschillende organisaties. Maar als voorzitter van  atletiekvereniging Hollandia wil ik nogmaals benadrukken dat Simon al meer dan 26 jaar van onschatbare  waarde is voor ons. Zowel in het overbrengen van plezier in bewegen en sport, als in het deskundig  begeleiden van individuen en groepen als trainer.