Wie wil er niet de tijd registeren van Lieke Klaver of Femke Bol, als zij deelnemen aan een wedstrijd op de Blauwe Berg bij AV Hollandia?
Toch fantastisch als je op een verjaardag, of op je werk of school kunt vertellen dat het Nederlands record door jou vastgelegd is, dan is het toch ook een beetje jouw record. 
Dit kan alleen als de tijd die gelopen is, is vastgelegd met apparatuur voor Elektronische Tijdmeting, ook wel ET genoemd.
Hollandia is aan het uitzoeken of we als vereniging zelf dit kunnen aanschaffen. Daarnaast zijn we met SAV in gesprek om te kijken of we samen gebruik kunnen maken van hun apparatuur.
Tot nu toe hebben we altijd ET ingehuurd, vaak van SAV, voor de wedstrijden.  Het inhuren wordt steeds moeilijker. Zonder ET zijn er in de toekomst geen wedstrijden mogelijk bij Hollandia, waar je officiële vastgestelde tijden kunt lopen. Hollandia wordt dan een vereniging, waar je wel kunt trainen, maar geen wedstrijden kunt lopen. Iets dat we niet willen zijn.

Hiervoor hebben we echter bij Hollandia een ET-team nodig. 
Samen met SAV willen we een cursus ET organiseren bij SAV. De cursus bestaat uit vier dagdelen.
Bij ons heeft Erwin Le Blansch al vaak meegelopen met de ET-mensen van SAV, naast Erwin zoeken we nog minimaal 4 leden of ouders, die de cursus willen volgen en enkele malen per jaar als ET-team wedstrijden willen ondersteunen.
Hieronder staat beschreven wat de ET inhoudt.
Per seizoen wordt de elektronische tijdwaarneming van SAV zo’n 5 tot 10 keer ingezet op verschillende wedstrijden bij SAV en enkele wedstrijden bij Hollandia in Hoorn. Het exacte aantal wedstrijden is afhankelijk van het aantal toe te kennen competitiewedstrijden en de verzoeken door de Atletiekunie. 

Wat houdt de ET in:
De ET is het bepalen van de gelopen tijden van alle atleten d.m.v. het aflezen van een gemaakte finishfoto. Het grote voordeel van ET t.o.v. handmatig geklokte tijden is dat de uitslagen tot op 1 duizendste van een seconde nauwkeurig zijn en dat de foto het bewijs van het resultaat is. Vandaar dat in de atletiek ET al een aantal jaar verplicht is voor elke wedstrijd. De startlijsten worden tegenwoordig ingelezen vanuit atletiek.nu en de uitslagen worden automatisch verwerkt in atletiek.nu waardoor de uitslagbepaling een relatief simpele maar secure klus is. Hierdoor kan iedereen de gelopen tijden heel snel bekijken.
De meeste tijd zit hem dan ook in het opbouwen en na de wedstrijd weer opruimen van alle apparatuur. De ET begint 2 uur voorafgaande aan het eerste looponderdeel met het opbouwen van de appratuur. De apparatuur bestaat o.a. uit het volgende:
•   Finishcamera
•   Frontcamera
•   Windmeter
•   Tijdklok
•   Foto-ogen
•   Laptop
De finishcamera moet tot op de millimeter goed uitgelijnd worden op de finish om zodoende juiste en eerlijke tijden te produceren. Naast het opbouwen van onze eigen appratuur heeft de ET nog contact met de scheidsrechter, starter en commissaris van vertrek over hoe men op de wedstrijddag gaan werken, of er nog bijzonderheden zijn, etc. Bovendien moet de ET nog verbonden worden met het startsysteem en moet er nog een zogenaamde “nulstart” gedaan worden. Met de nulstart wordt bewezen dat het ET-systeem start binnen 1 duizendste van een seconde van het startsignaal.
Na afloop van de wedstrijd moet alle appratuur nog zorgvuldig worden opgeruimd. Dit neemt een half uur tot 3 kwartier in beslag.
Naast de wedstrijddagen heeft de ET voorafgaande aan het wedstijdseizoen 1 dag, meestal ergens in maart, waarbij men gaat kijken of alle appratuur nog werkt zoals verwacht en of alle software nog werkt als verwacht. Zowel de ET als atletiek.nu zijn continue in ontwikkeling waardoor elk jaar het werk als jurylid gemakkelijker wordt gemaakt maar er soms wel zaken veranderen. Daar wil je niet tijdens de eerste wedstrijd achter komen dus vandaar de testdag.

Belangstelling
Heb je belangstelling en wil je AV Hollandia helpen, geef je dan op bij Léon Schaaf voor de cursus. l.schaaf@ziggo.nl